De mondhygiënist

Wanneer naar de mondhygiënist?

De deskundigheid van de mondhygiënist is vooral gericht op het voorkomen van problemen in uw mond. Maar de mondhygiënist,als specialist op gebied van preventieve mondzorg, helpt u ook bij problemen in uw mond. De mondhygiënist is gespecialiseerd in de behandeling van tandvleesaandoeningen als gingivitis en parodontitis. Dit maakt deel uit van de curatieve behandelingen, wat gericht is op genezing. Deze combinatie van taken maakt de mondhygiënist tot specialist op het gebied van de algehele mondgezondheid.

U kunt het beste een afspraak bij een mondhygiënist maken wanneer:
 • Uw tandvlees bloedt bij het poetsen.
 • Uw tanden en kiezen los gaan staan of spontaan een andere stand aannemen.
 • Uw tandvlees zich terugtrekt, of er erg gevoelige tanden ontstaan.
 • Uw tandvlees zich niet meer strak rondom de tanden en kiezen bevindt, het rood en gezwollen is.
 • U last heeft van bloedend tandvlees.
 • U een slechte adem hebt of een vieze smaak heeft.
 • Er zich tandsteen en/of aanslag op de tanden en/of kiezen bevindt.
 • Er zeer regelmatig gaatjes ontstaan in uw gebit.
 • U implantaten heeft.
 • Er medische redenen zijn die van invloed kunnen zijn op uw mondgezondheid, denk o.a. aan medicatie,diabetes,zwangerschap.
 • Er om welke reden dan ook geen goede mondverzorging kan worden uitgevoerd.

Eerste afspraak

U kunt wanneer u gearriveerd bent, plaatsnemen in de wachtruimte. De eerste afspraak bij de mondhygiënist duurt circa 45 minuten. De mondhygiënist inventariseert wat er precies moet gebeuren, wat uw klachten en verwachtingen zijn en bespreekt dit met u. Zij geeft u tips en advies. Mocht u een uitgebreidere behandeling nodig hebben, dan bespreekt de mondhygiënist de inhoud van de behandeling en de kosten met u. Afhankelijk van wat ik in uw mond tegen kom, kan ik direct met een behandeling beginnen of plannen een vervolg afspraak in. Na de behandeling zal ik indien gewenst uw tandarts een verslag van mijn bevindingen sturen. Vooraf ontvangt u een gezondheidsvragenlijst, met het verzoek om deze alvast in te vullen. Uw gezondheid en eventuele medicatie zijn van belang voor mij om u nauwkeurig en veilig te kunnen behandelen. Deze medische anamnese is een verplicht onderdeel van het patiëntendossier en de gegeven informatie zal strikt vertrouwelijk worden gebruikt.

Uw verzekeringsgegevens, legitimatiebewijs en uw BSN dient u tijdens de eerste afspraak mee te nemen. Het is raadzaam vooraf uw polisvoorwaarden te raadplegen zodat u weet of de behandeling voor vergoeding in aanmerking komt.

Mocht u eerder door een mondhygiënist behandelt zijn, zou u dan zo vriendelijk willen zijn uw behandelgegevens hiervan mee te nemen?

Als service ontvang u een email ter herinnering van uw gemaakte afspraak. Ondanks dat u een herinnering ontvangt blijft u zelf verantwoordelijk voor een gemaakte afspraak.